пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

Сьогодні день солідарності молоді



Відкрила стартову сторінку ukr.net і довідалася, що сьогодні день солідарності молоді. Кого ж ми вважаємо молодими людьми? Давньогрецький філософ і математик Піфагор (VI ст. до н.е.)  порівнював етапи життя людини з порами року: від народження до 20 років — період становлення (весна); від 20 до 40 років — молодість (літо); від 40 до 60 — розквіт сил (осінь); від 60 до 80 — старість і згасання (зима). Отож молоді люди - це люди 20 - 40 років! А літо – це період дорослішання. Людина цвіте, його приваблює усе нове, ще невідоме. Продовжуючи розквітати, людина не втрачає відчуття дитячмх веселощів. Гіппократ (V– IV ст. до н.е.) ділив життя людини на 10 періодів — по 7 років, а Арістотель ділив дитинство й отроцтво на три стадії: від народження до 7 років; від 7 до 14 років; від 14 до 21 року, тому, мабуть, молодими вважаймо людей, старших 21 року. Стародавні римляни виокремлювали 5 фаз життя з тривалістю кожної по 13 — 15 років, а значить пора молодості охоплює вік після 26 ротів. У результаті численних спроб створення вікової періодизації з'явилося безліч різноманітних класифікацій, але і сьогодні єдиної класифікації не існує. Найбільш поширена із сучасних класифікацій вікових періодів міжнародна класифікація (Квінн, 2000), згідно з якою молодими людьми є люди 18 - 40 років. 

Людина сама вирішує, за якими критеріями  поділяти свої життєві періоди, і що  вкладати у поняття «вік», наприклад «молодість» і «кінець молодості». Перший період триває, поки є можливість жити без зобов'язань, проблем, відповідальності, другий – коли з'являються проблеми, життєві труднощі. 
Поняття віку пов'язане зі станом душі і свідомості. Людина вимірює свій вік станом душі і внутрішньою свободою. Поки життя людини наповнене сенсом, бажанням пізнавати щось нове, і усе це органічно поєднується з мудрістю та духовним багатством внутрішнього світу, людина буде вічно молодою, незважаючи на ослаблення фізичних можливостей свого організму.

На мій погляд, на основі виділеного вище тексту учням старшої школи можна рекомендувати  скласти висловлення у форматті зовнішнього незалежного оцінювання на тему "Молодість залежить від відповідальності чи багатства внутрішнього світу?" Або ж запропонувати узяти участь у дискусії на зазначену тему під час організації зустрічі у чаті.

Шановні колеги, тримаймо руку на пульсі сьогодення!

Немає коментарів:

Дописати коментар