понеділок, 19 лютого 2024 р.

Про проведення круглого столу «Сертифікація учителів української мови і літератури - 2024: загальна інформація, нормативні документи, очікувані результати»

 








16 лютого 2024 року у Тернопільському ОКІППО на платформі сервісу відеоконференцій Google Meet відбулося засідання круглого столу «Сертифікація учителів української мови і літератури - 2024: загальна інформація, нормативні документи, очікувані результати», учасниками якого були більше п’ятдесяти учителів української мови і літератури ЗЗСО області.

Мета заходу - ознайомити учителів-словесників з  організаційними та науково-методичними особливостями проведення сертифікації учителів української мови і літератури 2024 року; визначити першочергові завдання для успішної підготовки педагогів,  які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту базової середньої освіти на першому циклі базової загальної середньої освіти, для участі в сертифікаційних етапах та вироблення ефективних шляхів їх подолання; укласти чекліст підготовки до участі у сертифікації та успішного проходження її етапів, а саме: незалежного тестування, самооцінювання власної педагогічної майстерності, вивчення практичного досвіду роботи.

На організаційному етапі роботи учасників заходу було ознайомлено з планом і регламентом роботи, представлено учасників заходу (Майя Кондирєва, методист, в. о. завідувача відділу  методики навчальних предметів суспільно-гуманітарного та естетичного циклів Тернопільського ОКІППО), актуалізовано тему для обговорення «Мета сертифікації педагогів – виявлення педагогічних працівників високого рівня педагогічної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють поширенню їх; результати проведення незалежного тестування фахових знань та умінь учителів української мови і літератури 2023 року (Ольга КОГУТ, заступник директора  з науково-педагогічної, навчальної роботи та інформаційно-комунікаційних технологій ТОКІППО, доцент, кандидат філологічних  наук).

З основними тезами Положення про сертифікацію педагогічних працівників: етапами, порядком проведення, визначенням результатів та видачі сертифікатів; графіком проведення сертифікації педагогічних працівників 2024 року; організаційно-технічним та інструктивно-методичним забезпечення незалежного тестування педагогічних працівників; Програмою незалежного тестування фахових знань і умінь учителів української мови і літератури закладів загальної середньої освіти; змістом і структурою сертифікаційної роботи – учасників заходу ознайомила Людмила ОНИЩУК, (методист. в. о. завідувача центру моніторингу якості освіти, ЗНО та аналітичної діяльності ТОКІППО).

Про специфіку участі у другому і третьому етапах сертифікації педагогів інформувала  Майя КОНДИРЄВА, як-от: самооцінювання власної педагогічної майстерності з формування в учнів ключових компетентностей і умінь, визначених у частині першій статті 12 Закону України “Про освіту” (виявлення сильних та слабких сторін педагогічної діяльності, осмислення досягнутого і проєктування подальшого професійного розвитку); змістове наповнення анкети самооцінювання учасником сертифікації (учителем української мови та літератури) власної педагогічної майстерності (2023 рік); вивчення практичного досвіду роботи учасника сертифікації: спостереження за навчальним заняттям, спостереження за самоаналізом проведених уроків, аналіз самопрезентації практичного досвіду роботи (розповідь, електронна презентація, відеоролик, комбінація форматів), інтерв’ю з учасником сертифікації.

Про зону розвитку особистості педагога за наслідками успішної участі у сертифікації учителів української мови і літератури 2023 року рефлексувала Тетяна ГРИНДУЛА (учитель української мови і літератури Чортківського ліцею № 1 імені Маркіяна Шашкевича Чортківської міської ради Тернопільської області).

З метою підбиття підсумків роботи учасників круглого столу було запрошено до участі у дискусійній панелі щодо укладання чекліста «Підготовка педагогічного працівника до участі у сертифікації 2024 року та успішне проходження її етапів» (Майя КОНДИРЄВА).

Немає коментарів:

Дописати коментар