четвер, 28 квітня 2022 р.

Про масштабний багатокомпонентний проєкт з удосконалення рівня володіння українською мовою "Єдині"

 


«ЄДИНІ» – масштабний багатокомпонентний проєкт, покликаний підвищити мотивацію, поліпшити навички розмовної української мови та ознайомити з ресурсами, які можна використовувати для переходу на українську. Курс триває 28 днів. Щодня учасники отримують онлайн навчальні матеріали та завдання. Також вони, мають можливість відвідати вісім вебінарів і на місці, у громадах (ОТГ), взяти участь у розмовних клубах - попрацювати в групах і отримати зворотний зв’язок від викладача української мови. Додатково учасники можуть узяти участь у годинному «колі підтримки». Передбачені заняття для дітей учасників розмовних клубів. 

Як узяти участь?

Потрібно залишити свої контакти у ґуґл-формі: https://forms.gle/aWge5TX9fHy74T577 

і приєднатися до Фейсбук-групи: https://bit.ly/2TMBPY8 

Участь безоплатна.

Місія. Питання мови не раз порушував агресор для поділу нашої країни на Схід і Захід. Російські окупанти увірвались на територію України під приводом захисту російськомовних, які у своїх регіонах без жодних перешкод спілкувалися російською в побуті. Мова – це зброя. Інструмент, який може – навпаки - не роз’єднати, а об’єднати українців. Для кожного, хто візьме участь у навчанні – це крок до захисту України. Ми допомагаємо кожному відчути себе переможцем і докласти зусиль до перемоги України на інформаційному та культурному фронтах.

 Цілі. 1. Дати можливість опанувати практики, що допомагають перейти на українську мову. 2. Підтримати у подоланні мовного та психологічногу бар’єрів та виробити мовну стійкість у робочому та повсякденному спілкуванні. 3. Допомогти сформувати учасникам проєкту спільноту, яка може бути підтримкою у подальшій мовній стійкості та ініціативах волонтерських чи соціальних проєктів на благо громади тимчасового перебування, своїх земляків чи ЗСУ. 

Аудиторія. Внутрішньо переміщені громадяни, переселенці з різним ступенем мотивації переходити на українську мову віком від 18 років. Ініціатива охоплюватиме всю територію України, де зараз мешкають тимчасово переміщені особи, насамперед - західні області України (Львівщина, Тернопільщина, Рівненщина, Івано-Франківщина, Чернівецька область, Волинь та Закарпаття). 

Структура та тривалість курсу: Курс триває 28 днів. Щодня учасники отримують онлайн навчальні матеріали та завдання з певної теми. Вони мають змогу відвідати вісім вебінарів, які стосуються мотивації та покращення навичок спілкування українською мовою, а також офлайн взяти участь у розмовних клубах, попрацювати у групі та отримати зворотний зв’язок від викладача української мови. Курс поділений на кілька етапів: Народження мотивації та подолання бар’єрів. Збагачення інструментами: словниковий запас, вимова, техніки запам’ятовування. Заглиблення в українську культуру та історію. Підсумки та подальші кроки розвитку, спільні ініціативи. 

Елементи програми 

Онлайн-курс у Viber. Щодня учасники отримують мінізавдання у Viber-каналі, щоб пришвидшити перехід на українську мову. Разом із завданням вони отримують матеріали, які допоможуть їх виконати. Час виконання завдання від 15 до 30хв. Крім того, учасники можуть приєднатись до Viber-чату, у який надсилатимуть виконані завдання, а також можуть звернутись по підтримку до модераторів курсу.

Вебінари.  Відбуватимуться у форматі стрімів на YouTube-каналі від викладачів, лекторів та психолога. Після лекції учасники зможуть поставити запитання чи попросити поради у лектора. Тривалість – 60 хв. Буде можливість переглянути запис вебінару у зручний час.

Розмовні клуби. Відбуваються наживо чотири рази упродовж місяця у вихідні дні, одночасно з онлайн-курсом. Місце проведення — бібліотеки чи інші публічні простори, які надають ОТГ. Проводять клуби підготовлені модератори, викладачі української мови з місцевих громад. 

Структура заняття Розмовного клубу.

1. Вступ. Оголошення теми. Обговорення стійких висловів, слів, які будемо вживати під час заняття. 

2. Презентація теми/показ відео. 

3. Обговорення, відповіді на відкриті запитання.

4. Підсумки.

Теми розмовних клубів.

Знайомство. Модератор та учасники розповідають про себе та свою мотивацію перейти на українську. 

Адаптація у побуті. Як спілкуватися українською у крамницях, на вулицях, у публічних місцях. Як долучитись до місцевої спільноти з допомогою мови? 

Історично зумовлені відмінності у культурі росіян та українців. У чому різниця? 

Українська – мова можливостей. Пошук роботи. Підготовка до співбесіди. Мовна стійкість.

Психотерапевтичні елементи програми 

Додатковим заходом буде Коло підтримки. Це робота психолога з відповідною освітою у групах до 20 осіб, яка включатиме вправи, що допоможуть стабілізувати стан людей, арттерапію (напередодні Великодня – писанкарство, обрядові пісні) та планування спільної соціально важливої діяльності, волонтерських ініціатив. Коло підтримки відбуватиметься після закінчення Розмовного клубу. 

 Робота з дітьми 

 Розмовні клуби передбачають можливість відвідувати Розмовний клуб разом з дітьми. Поки батьки практикують українську мову, діти займаються з вихователями. У програмі можуть бути українськомовні ігри, підготовка до Великодніх свят, ознайомлення з традиціями регіону, майстерки (вербовий букет (“баську”), писанки), вивчення гаївок.

Соцмережі 

YouTube https://www.youtube.com/channel/UCP38C0jxC8aNbW34eBoQKJw 

Facebook https://www.facebook.com/teach.in.ukrainian 

Instagram https://www.instagram.com/teach.in.ukrainian/ 

Сайт https://speak-ukrainian.org.ua/ 

Контакти: teach.in.ukrainian@gmail.com 

Наталка Федечко +30677839596 (WhatsApp, Telegram)

Немає коментарів:

Дописати коментар