пʼятницю, 6 березня 2020 р.


Про вшанування пам'яті  нашого краянина 

Богдана Бастюка з нагоди 70-річчя від дня народження

Уже традиційними для українських словесників Тернопілля стали посібники серії "Література рідного краю" видавництва "Джура". Це посібники про життєвий і творчий шлях Левка Крупи (2013), Василя Ярмуша (2017), Ганни Костів-Гуски (2018) і Богдана Бастюка (2019). Презентація останнього, упорядниками якого є  Ірина Бастюк-Звір, Віра Крамар, Марія Крупа, Наталія Стрийвус і який видано за сприяння Тернопільської обласної ради та Тернопільської ОДА до 70-річчя від дня народження нашого земляка, відбулася 28 лютого у Тернопільській бібліотеці-музеї "Літературне Тернопілля". 

Учасники зазначеного вище  заходу, а це учителі української мови і літератури Тернопільського району,  мали змогу ознайомитися зі змістовними матеріалами експозиції "Літературне Тернопілля", прослухати повідомлення екскурсовода Оксани Миколаївни, яка вправно володіє словом та енциклопедичними знаннями, а також здобути безцінний науково-методичний досвід вивчення літературного краєзнавства, адже свої напрацювання презентували учителі-практики, ті, хто любить дітей, рідний край і ураїнське слово. По-особливому емоційно-вразливими були й виступи Ірини Бастюк-Звір, Марії Крупи, Майї Кондирєвої, Марії Назар.

У посібнику представлено велике гроно авторів - учителів української словесності здебільшого Тернопільського району, але є представники Підволочиського району та міста Тернополя (Н. Войткович, Н. Низдропи, С. Бругер, Г. Скурської, Н. Намаки, Л. Тур). Серед авторів - і учитель початкових класів Мишковицької ЗОШ    І-ІІІ ступенів Н. Брикайло та членкиня НСПУ  Марія Назар (вони присвятили митцеві власні вірші).
Зміст вражає розмаїттям -  конспекти уроків, дидактичні матеріали з української мови, матеріали для позакласних заходів, творча скарбниця письменника, літературно-критичні дослідження життєвого та літературного шляху Богдана Бастюка. Відкриває посібник стаття доньки письменника, педагога пані Ірини Богданівни, далі - стаття "На життєвому розвороті" Петра Сороки. 
Запропоновані матеріали - це допомога учителям Тернопільської області у цікавому та якісному забезпеченні  мовно-літературної освіти - проведенні уроків української мови, уроків ЛРК та позакласної роботи. Це пізнання непересічної особистості письменника, філософа, музиканта - нашого краянина Богдана Бастюка.














Немає коментарів:

Дописати коментар