четвер, 30 квітня 2020 р.

Міжнародний день джазу і танцю є. А літератури?


30 квітня всесвітня спільнота відзначає день джазу, учора був день танцю, а дня літератури немає, хоча джаз, танець і література - це види мистецтва.
Міжнародний день танцю відзначають з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера - французького балетмейстера, реформатора і теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету». Виступав як танцівник і очолював балетну трупу в театрі «Друрі-Лейн» у Лондоні.
Новер розробив принципи героїчного балету і балету-трагедії. У 1759 вийшла його знаменита праця «Листи про танець і балет», де Новер обґрунтував принципи балету-п'єси, які втілюються засобами дієвої пантоміми і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника.
Цього дня весь танцюючий світ відзначатиме своє професійне свято - театри опери і балету, сучасні танцювальні трупи, ансамблі сучасного бального і народного танцю та інші, як професійні, так і самодіяльні артисти.
Міжнародний день джазу — щорічна подія, організована ЮНЕСКО, щоб відзначити «підвищення ступеня інформованості міжнародної громадськості про джаз як про силу, що сприяє миру, єдності, діалогу і розширенню контактів між людьми». Святкування проводять 30 квітня, починаючи з 2012 року. 
День був проголошений на Генеральній конференції ЮНЕСКО в листопаді 2011 року. Перший щорічний Міжнародний день джазу у Парижі відкрили Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова і посол доброї волі ЮНЕСКО Хербі Хенкок.
Про літературу згадуємо у Всесвітній день читання вголос; Міжнародний день книгодрукування 14 лютого; Міжнародний день рідної мови 21 лютого; Всесвітній день 3 березня; Всесвітній день 21 березня; Міжнародний день театру 27 березня; Міжнародний день дитячої книги 02 квітня; Всесвітній день книги і авторського права 23 квітня; День слов'янської писемності і культури 24 квітня; Міжнародний день інтелектуальної власності 26 квітня; День згадування улюблених книг 31 липня; Міжнародний день писемності 08 вересня; Європейський день мов 26 вересня; Міжнародний день шкільних бібліотек четвертого понеділка жовтня; День української писемності та мови 09 листопада; під час тижня читання і грамотності у вересні-жовтні. А можливо, краще манше, та краще!!! Можливо, необхідно як альтернативу переліченим "дням" започаткувати Міжнародний день літератури?

Запропонуйте своїм учням скласти міркування у форматі ЗНО на тему "Чи заслуговує література як вид мистецтва на відзначення Міжнародного дня літератури?"

Немає коментарів:

Дописати коментар