понеділок, 27 квітня 2020 р.

Формуймо громадянську позицію в учнів



27 квітня, у день  створення Міжнародної ради з дизайну,  світове співтовариство відзначає Всесвітній день дизайнера.

В Україні цей день ще не має своєї історії, хоча відомі українські дизайнери неодноразово порушували клопотання перед президентом України про започаткування такого свята, однак…

Дизайн – це вид діяльності, пов'язаний з проектуванням предметного світу. Замість терміну "дизайн" часто вживають словосполуки "художнє конструювання", "технічна естетика".
Спеціаліст з дизайну, або дизайнер (англ. disigner від design — проектувати) – це спеціаліст з художнього проектування естетичного вигляду промислових виробів, оформлення інтер'єру. Фахівці з дизайну (дизайнери) розробляють зразки раціональної побудови предметного середовища, вивчають естетичні властивості промислових виробів тощо.

Україна сьогодні проходить серйозні випробування на право вижити – припинити економічний занепад,  скоротити трудову міграцію українців, здолати наслідки поширення коронавірусу, розв’язати проблеми гуманітарного характеру… 
Чи потрібно на сучасному етапі започаткувати відзначення Дня дизайнера в Україні? Чи, можливо, спочатку треба подбати про відновлення виробництва? Як вважають молоді українці, які стоять на порозі складання ЗНО і вибору майбутньої професії, молоде поління, на чиї плечі за кілька років ляжуть зазначені вище проблеми?

Шановні колеги, задля підготовки учнів до зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури та формування у них активної громадянської позиції запропонуймо своїм учням скласти висловлення на запропоновану тему.

Немає коментарів:

Дописати коментар