вівторок, 24 листопада 2020 р.

Про проведення круглого столу «Морально-етичні та естетичні проблеми у творах української класики (з погляду сучасності)»

 




24 листопада 2020 року, відповідно до плану роботи Тернопільського ОКІППО, на платформі сервісу відеоконференцій Google Meet у режимі онлайн було проведено круглий стіл «Морально-етичні та естетичні проблеми у творах української класики  (з погляду сучасності)» за участі понад 20 консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників з питань професійного розвитку учителів української мови і літератури та творчих учителів-словесників ЗЗСО області.

Методичні рекомендації учасникам заходу.

Переглянути відеозапис заходу можна ТУТ.

Мета заходу – узагальнити і систематизувати відомості із сучасної методики навчання української літератури щодо використання морально-етичного та естетичного потенціалу художнього тексту для формування ключових і предметних компетентностей в учнів 5 – 11 класів; з’ясувати естетичні  функції такого тексту, особливості методики його  аналізу та психологічного впливу на формування особистості; розширити обриси методичного середовища, сприятливого для удосконалення професійних компетентностей учителя-словесника щодо виховного впливу на учнів у освітньому процесі.

Теоретичні основи морально-етичного та естетичного потенціалу художнього твору розробила Царик Л. І., доцент кафедри  теорії і методики української та світової літератури Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка, кандидат філологічних наук. У рамках роботи заходу було порушено проблеми результатів наукових досліджень проблеми морально-етичного виховання учнів засобами мистецтва слова, потенціалу української літератури щодо формування у 5 – 11 класах особистості, що має високі загальнолюдські морально-етичні та естетичні орієнтири (Кондирєва М. М., методист відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів Тернопільського ОКІППО). На завершення роботи учасники заходу висловили думки-асоціації щодо системи цінностей, формування яких в учнів зумовлене змістовим наповненням програмних художніх творів української класичної літератури.

Результатом проведення заходу є пам’ятка  «Методичний ідейник словесника», яку укладено за підсумками обговорення проблеми морально-етичного та естетичного виховання учнів 5 – 11 класів у процесі літературної освіти.

Технічний супровід проведення заходу здійснила методист центру інформатики, інформаційно-комунікаційних технологій і дистанційної освіти Мочук О. Б.


Немає коментарів:

Дописати коментар