вівторок, 5 вересня 2017 р.




Мейкерство для STEM-освіти


Засновники руху (його ядро складають журнал Make (створений в 2005 році Дейлом Догерті), організатори щорічних ярмарків у багатьох країнах світу  та магазини формату DIY (для тих, хто збирає техніку власноруч)  так пояснюють хто такий мейкер: це креативні, спритні, допитливі люди, які розробляють проекти, що демонструють як вони можуть взаємодіяти зі світом навколо.
Рух зародився у Каліфорнії, чи точніше – у гаражах, де свої перші кроки у бізнес робили засновники Apple, Hewlett Packard, Google і ще сотні студентів Стенфордського університету. «Подорослішавши» вони інтегрували мейкерство у свою корпоративну ДНК і створили систему стимулів для ініціативних співробітників, які прагнуть працювати над власними проектами. А дехто з адептів гаражної субкультури, як-от Стів Возняк, на все життя, залишилися мейкерами.
Серед мейкерів є й ті, хто перетворює свій технологічний хист у свого роду технологічне мистецтво. Ідеальним місцем стали для них величезні мейкерспейси, створені у виробничих цехах Скажімо чудернацькі і грандіозні конструкції для фестивалю піротехніки Burning Man, що виробляються саме у мейкерспесах Сан-Франциско, належать до  кінетичних інсталяцій за якими тепер полюють колекціонери.
Фестивально-ярмарковий простір мейкерів нагадує коробку з конструктором: є набір елементів, проте доступна кількість комбінацій, які них можна скласти вимірюється десятками, а то й сотнями тисяч варіантів. І тут справді багато конструкторів: від майже дидактичних наборів «Практична електроніка» до дерев’яних конструкторів UGERS з його ностальгійною механікою; від вертикальних конструкцій для вирощування полуниць в умовах міста до органічного конструктора особистості у вигляді крафтового і стильного  подарунка Grosserу.
Моделі і методи освіти – це те, що чи не вперше потребує кардинальних змін як в Україні, так і світі. Потужний блок освітніх проектів став однією із прикметних особливостей цьогорічного фесту мейкерів. Діапазон доволі репрезентативний: від участі гуртка робототехніки, до інноваційного інкубатора з можливістю презентації своїх проектів чи бізнес-ідейдля донорів та інвесторів. Приватні IT школи, що через гру  знайомлять дітей зі світом цифрових технологій,  GoITenes давали відкриті воркшопи для тінейджерів,

Немає коментарів:

Дописати коментар