четвер, 23 березня 2023 р.

Про проведення круглого столу «Формування ціннісних орієнтирів в учнів 5 - 11 класів на прикладі творчості Тараса Шевченка згідно з Концепцією національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року»

 





23 березня 2023 року у Тернопільському ОКІППО на платформі сервісу відеоконференцій Google Meet відбулося засідання круглого столу «Формування ціннісних орієнтирів в учнів 5 - 11 класів на прикладі творчості Тараса Шевченка згідно з Концепцією національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року», учасниками якого були майже сорок учителів української мови і літератури ЗЗСО області, серед яких і словесники закладів освіти – учасників інноваційного освітнього проєкту всеукраїнського рівня «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти».

Жеребецька О. Презентація "Минають дні..."

Жеребецька О. "Минають дні..."

Кондирєва М. Презентація "Формування ціннісних орієнтирів..."

Кондирєва М. Презентація "Вшанування Кобзаря..."

Методичні рекомендації учасникам засідання круглого столу

Мета заходу - в умовах запровадження Нової української школи акцентувати увагу учителів української мови і літератури ЗЗСО області  (з урахуванням сучасних суспільних викликів та воєнної активності в Україні) на формування в освітньому процесі в учнів ціннісних орієнтирів; розвивати уміння надавачів освітніх послуг створювати ефективне навчальне середовище, яке забезпечувало б у 5 – 11 класах належний рівень  якості мовно-літературної освіти відповідно до державних стандартів і нормативних документів, зокрема Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року.

На організаційному етапі роботи учасників заходу було ознайомлено з планом і регламентом роботи, представлено учасників заходу (Майя Кондирєва, методист, в. о. завідувача відділу  методики навчальних предметів суспільно-гуманітарного та естетичного циклів Тернопільського ОКІППО), запропоновано тему для обговорення «Національно-патріотичне виховання як один з пріоритетних напрямів діяльності учителя-словесника» (Ольга КОГУТ, заступник директора Тернопільського ОКІППО з науково-педагогічної, навчальної роботи та інформаційно-комунікаційних технологій, доцент, кандидат філологічних наук) та анонсовано вправу-метафору «Якісна мовно-літературна освіта – це…».

У рамках реалізації теоретичного блоку було розкрито інформацію про виклики сьогодення і актуальні питання науково-методичної роботи  учителя-словесника щодо реалізації положень Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року (Майя КОНДИРЄВА), «Тарас Шевченко в рецепції Бориса Харчука» (Олег ВАСИЛИШИН, доцент кафедри української мови і літератури та методики їх навчання Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка, кандидат філологічних наук), «Українська хартія вільної людини: формування ціннісних орієнтирів здобувачів освіти в освітньому процесі на зразках Творчості Тараса Шевченка»  (Світозара ХОМА, в. о. завідувача центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти).

Задля втілення практичного блоку було обговорено проблеми «Науково-методичний обрис «Творчість Тараса Шевченка – згусток добра і правди, наш національний скарб, святий фонд духовності» (вправа «Шкала думок») (Майя КОНДИРЄВА), «Минають дні, минають ночі… Минуло вже немало літ, та Кобзаря думки і творчість живуть… (вправа «Філологічний сад») (Ольга ЖЕРЕБЕЦЬКА, учитель української мови і літератури Куропатницького ліцею Бережанської міської ради Тернопільської області).

З метою підбиття підсумків роботи учасникам круглого столу було запропоновано виконати вправу «Три кишені для методичних очікувань» та запрошено  до обговорення проєкту методичних рекомендацій, розроблених за результатами проведення заходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар