понеділок, 14 березня 2022 р.

ПСИХОЛОГІЯ ВОЄННОГО ЧАСУ... Або як зрозуміти та попередити ймовірний задум ворога з погляду психології груп.

 


Коротко і доступно про динаміку настроїв населення під час воєн, що відбувається на психологічному фронті

1. Динаміка дуже проста:

Стається щось жахливе і неочікуване - спочатку це шок. Ти дієш автоматично згідно з програмою виживання. Розум намагається перебрати варіанти майбутнього, щоб якось підготуватися до нього, і не може цього зробити. Планування обмежене до декількох годин.

Потім повертаються базові емоції, і з шоку може бути вихід у різні стани. Наприклад, відчай, жах, заперечення і т. д.

Українці масово вирішили відчути сильну ейфорію від того, що ми вистояли ці перші години і дні, і кинулися до бою.

Це дуже добре, це показує силу психічного ресурсу.

Але ейфорія не може тривати постійно - це не економічно до ресурсу психіки. Тому, будь ласка, дуже добре запам'ятайте   картинку, на якій зображено цикл настрою. Коливання настрою - це НОРМАЛЬНО.

2. Вплив провини.

Найстрашніше  - не знати, що з тобою коїться, і вірити в те, що ці почуття будуть тепер назавжди. Звісно, не назавжди. Дуже довго боятися чи тривожитися теж не вигідно організму, і він знайде, як впоратися з цим.

А інформація далі в тому допоможе...

Війна проходить не лише на лінії фронту - це не гучні слова, це завдання ворожих сил інформаційно-психологічних операцій. Війна вже всередині кожного: на лінії фронту вона фізична, поза ним - вона психологічна. І це не другорядне питання. Настрої людей такі ж важливі, як техніка.

Під час ейфорії усі відчули єднання, ніби ми стали на якийсь час одним організмом, одним тілом, кожен став іншому близьким родичем, так відбувається коли емоції синхронізуються. І тоді сили мобілізувалися.

Річ у тім, що так може синхронізуватися і якась інша емоція, негативна.

Але психологічна війна - це атака на ідентичність кожного, на базові питання "Хто я?", "Яка моя функція?", "Яке моє місце у тьому, що коїться?", "Що я маю робити?".

У військових з цим проблем переважно немає, там все чітко, а у цивільних ідентичність під ударом.

Саме ця неможливість кудись приткнутися, постійна провина, яку зараз відчувають багато людей і є атакою на ідентичність. Провину відчувають УСІ, хто не відчуває безпосередній страх.

Для психологів це пряма: на одному кінці провина, на іншому страх.

На фронті страшно і там немає місця провині, а в тилу деморалізує провина. І те, і те почуття нормальне в деяких межах. Якщо воно переповнює, психіка не справляється. Якщо переповнює страх, боєць заклякає на місці. Якщо в тилу переповнює провина, людина перестає нормально працювати.

Важливо не дозволяти провині заморозити себе у  стані  бездіяльності. Так, не всі зараз в лавах героїчних ЗСУ, але ми і ЗСУ - це одне єдине тіло. Отож важливо не дозволяти переконувати  себе у тому, що якісь наші дії тут неважливі. Інакше запуститься  захист знецінення себе і  відбудеться виведення з ладу одиниці.

24-го лютого ми відчули, що ми - одне тіло. І психологічно це правда. Кожен має вплив на кожного - усмішка в Рівному, гарний настрій у Львові і якісно виконана робота в Тернополі передаються через сотні рук і врятують життя солдату в Харкові.

Це і є єдність духу.

Зараз немає неважливої роботи, немає неважливих людей. Кожен може докластися по крихті і ворог зникне, як роса на сонці...

Допомагати одне одному онлайн, поширювати інформацію - теж дуже важливо.

Тримати зв'язок, м'яко переконувати, підбадьорювати, жартувати - теж важливо.

Берегти себе і турбуватися про своє виживання - неймовірно важливо.

Варити каву клієнтам кав'ярні, дякувати, малювати меми. Усе важливо.

Найкращий засіб від атаки на ідентичність - це  знати свої сильні сторони і визначити свій сектор оборони, як у стрілка в ЗСУ - до 40 градусів, чи до 120 у кулеметника.

Не намагатися охопити все, спочатку треба визначитися і робити тільки щось - і робити це добре.

Уявіть, що ЗСУ - це білі кров'яні тільця, що вбивають хворобу, а тіло хворіє. Без усіх інших клітин вони не зможуть так добре справлятися як зараз.

Кожен є важливою клітиною в тілі. Кожен має свою функцію. Кожен має її чітко знати і виконувати. Носити поживні речовини, думати.

Матері он навіть продовжують в нашому тілі народжувати нові клітини....

Навіть якщо сили фізичні і психічні почнуть всякати, прокинуться перші негативні емоції відчаю і страху. Це нормально, треба дозволити їм бути, але не вірити на 100% і продовжувати тримати свій сектор оборони.

3. Очікування.

Розчарування і відчай виникають коли? Правильно. Коли є очікування. Що війна зупиниться скоро.

Рецепт простий, нехай краще перемога стане для нас шоком і несподіванкою, ніж очікування швидкого закінчення доведуть до відчаю.

Звикніть.

Це тепер все, що в нас є.

Носилися з порівнянням з Ізраїлем, ну ось.

Краще звикнути і повірити, що це тепер буде тижні, місяці і, може, роки, як в Ізраїлі. Вони б програли, якби очікували швидкого закінчення

Чим ми гірші?

Ми теж можемо вірити в перемогу, але не чекати її, а працювати і жити далі в цьому.

Супротивник тим часом чекає, що ми впадемо у відчай від очікування до капітуляції, і тягне гуму, направляючи сотнями орків щодня просто так. Там людей багато, і їм їх не жаль.

Краще підготуватися до відчаю і втрат вже сьогодні, повірити  в те і прийняти, що може статися щось найгірше, ніж бути шокованим в майбутньому, тому що супротивник очікує мить, щоб скористатися нашою деморалізацією.

Підготуватися до найгіршого - уявити на 5 хв, що це сталося, уявити свої емоції, знайти для цього слова і опис.

У старих підручниках з військової психології йдеться, що солдата просили уявити, що він вижив, але без кінцівки чи двох, і мав приготуватися та уявити життя після.

Буддистські монахи щодня медитують на смерть - це називається maraṇasati. Це допомагає примиритися з нею і жити повним життям кожного дня, кожну хвилину. І  не так швидко можна  навчитися прийняттю жахливого. Це те саме, що приймати отруту мікродозами і отримати імунітет.

4. Життя

Подолавши провину і надмірні очікування, можна починати жити.

У фільмі "Вигнанець" Том Генкс ходив до клубу щочетверга. Знав, що, якщо не буде рутини і традицій, не буде ритму життя, а тоді можна абсолютно реально збожеволіти. Тому потрібно

створити рутину і традиції.

Традиції в роботі, як у фільмі "Good Morning, Vietnam", у спілкуванні, ранкові традиції (так, дивитися новини теж традиція). Виділіть собі три-чотири перерви на перегляд новин замість цілого дня. ЗСУ справляться без нашого перегляду новин, а без нашої роботи - їм буде важче.

Тим, хто в підвалах в містах, що в облозі, ваша робота - вижити. Україні потрібні українці.

5. Сенс.

Ми без сенсу не можемо жити. Сенс цієї війни ми знаємо чітко, вони не знають, тому і програють. Бо сенс не може бути неправдивим.

Останні пів року я живу у Львові, але зараз мені довелося переїхати на іншу квартиру, приймаючи переселенців.

І на кухні цієї квартири дитина, що тут жила, залишила  сторінку зошита.

Можливо, ця сторінка і є втіленням усієї психологічної зброї, що кожному з нас вкрай необхідна для перемоги. Це збіг, але психоаналітики у збіг не вірять.

На ній всього три теми, але найголовніші теми:

Молитва

Найважливіше запитання до себе

І часова послідовність:

«Позавчора був вівторок...

Вчора була середа...

Сьогодні  четвер...

Завтра - п'ятниця...

Післязавтра - субота».

Настане день - і це буде день нашої перемоги.

Назавжди закарбований в календарі.

Edgar

@ErichHartmann_



Немає коментарів:

Дописати коментар