пʼятницю, 4 грудня 2020 р.

До ювілею Григорія Сковороди

 


Сучасний мультик про життя Григорія Сковороди можна переглянти ТУТ. 

Як сприймати Г. Сковороду, читати ТУТ

Про сім  фактів з життя Г. Сковаороди  та цитати-поради сучасним вчителям та батькам можна довідатися ТУТ.

          "Не за обличчя судіть, а за серце", "Не той дурний, хто не знає… але той, хто знати не хоче", "Більше думай і тоді вирішуй"…

До нас дійшли десятки мудрих порад "українського Сократа" Григорія Сковороди. Видатний філософ, байкар, поет, педагог і богослов мав значний вплив не лише на сучасників, а й на подальші покоління.

298 років тому на Полтавщині народився той, кого не спіймав світ, – Григорій Сковорода. Філософ казав: "Бути щасливим – це значить пізнати, знайти самого себе". Саме це прагнення і стало кредо мислителя.

Його мандрівка тривала майже 30 років, до самої смерті… І завжди з поетом були Біблія, сопілка, писання, а поруч тисячі людей, які хотіли побачити його та почути. І він вчив…

"Як хто посіє в юності, так пожне в старості", "Не шукай щастя за морем", "Серце тоді насичується, коли освічується", "Що може бути шкідливіше за людину, котра володіє знанням найскладніших наук, але не має доброго серця?"…

Коли про Сковороду довідалася цариця Катерина II, вона теж забажала його побачити. Отримавши від  посланця запрошення цариці, філософ заявив: "Скажіть цариці, що я не покину України — мені дудка й вівця дорожчі царського вінця".

До слова, Сковорода дуже важко пережив знищення імперською владою Запорізької Січі. Він постійно відстоював ідею формування української державності, а відродження української нації вбачав через акцент на особливостях ментальності – верховенстві морального закону, високій духовності, чистоті людських сердець, душевному спокої.

Окрім філософії, Сковорода був блискавичним учителем. Ще до мандрівки, коли вчителював, замість поширеного тоді зубріння філософ-богослов прагнув, щоби його учні вчилися мислити, аналізувати та робити власні висновки. Таке новаторство не завжди було до вподоби владі того часу, а тому кар'єра вчителя закінчувалася безславно.

Свій останній притулок мандрівний філософ знайшов на Харківщині, у селі Пан-Іванівка (нині Сковородинівка). Згідно із заповітом, Сковороду поховали біля гаю, а на могилі зробили надпис: "Світ ловив мене, але не спіймав".

#Opendata #Суспільнеоко #Сковорода #філософ

Немає коментарів:

Дописати коментар