понеділок, 24 вересня 2018 р.


Взяла участь 

у Всеукраїнській науково-практичній коннференції "Учнівські  ігри та вчительські конкурси Творчого об'єднання "Соняшник" - ед'ютеймент в українській освіті" 

Укотре велика «Соняшникова родина»  мала щасливу нагоду цікаво й повчально провести час на Херсонщині – у Херсонській академії неперервної освіти та Скадовському НВК «Академічна гімназія»,  що майже на самому березі Джарилгацької затоки Чорного моря. Просто зібрати валізу і поїхати у відрядження не дозволила назва науково-практичної конференції, до змісту якої входить слово-інтрига - ед’ютеймент. Перш ніж рушити у дорогу довелося провести актуалізацію опорних знань і пригадати, що це специфічна діяльність, яка ґрунтується  одночасно на навчанні та задоволенні інтересів учнів. Отож удосконалила методичну компетентність.
Під час відкриття науково-практичної конференції так звані «персоналії відкриття» (ректор академії А.Зубко, головний спеціаліст МОН України О.Котусенко, професор Херсонського державного університету М.Пентилюк,  завідувач кафедри світової літератури  Київського університету ім. Б.Грінченка Ю.Ковбасенко, докторант Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України Д.Дроздовський, представник  УЦОЯО А.Панченков, члени ТО «Соняшник») інформували присутніх і про досягнення сучасної освіти в Україні, і на Херсонщині, і про виклики освіті, які породили сучасні реалії життя, і про шляхи їх подолання. Ось і мовно-літературну компетентність дещо удосконалено (навіть розширила свій лексикон, бо з пасивного словника у активний потрапили слова пост-, постмодернізм, зумба, fish-parti). Ця компетентність була наскрізною, бо до цього питання неодноразово поверталися наступних днів роботи секції «Соняшник».
А під час знайомства із педагогічним та учнівськими колективами гімназії зрозуміла, що й підвищила рівень організаційної компетентності:  переймай досвід організації велелюдного дійства за участі учнів, запозичай способи презентації діяльності не тільки педагогічного колективу, а й закладу, взаємодії  структурних одиниць Скадовської районної адміністрації – і будь успішною.
Та  справжній ед’ютеймент довелося не тільки спостеріати, а й бути його учасником під час перебування на романтичному острові Джарилгач (найбільш поширені трактування — «обпалені дерева», «обпалені ліси» або «горілий ліс», «ластівка», «розтріскане дерево», острів Джа), що за декілька кілометрів від міста Скадовська. Незабутніми будуть драйв від участі у квесті з пошуку інтелектуального скарбу, емоційні вибухи під час перегляду на фоні морського прибою вистави «Ящірка», заспокійливі повітряно-водні ванни та  піша дослідницька мандрівка пустельним острівним берегом, і спілкування – спілкування – спілкування... (дороою до Херсона, під час проведення конференції, відпочинку, споживання їжі щоразу у іншому товаристві).  Ось вам і калейдоскоп компетентностей – і когнітивної, і громадянської, і естетичної, і екологічної, і життєзберігальної, і комунікативної  тощо.
Чи відчула у собі якісь зміни за декілька днів, які промчали миттю? Так, відчула, бо повернулася іншою – більш предметними стали розмови з колегами, не полишають спогади про надкорисні дні роботи конференції, надцікавих персоналій, надсучасні проблеми мовно-літературної освіти та неперевершених організаторів науково-методичного заходу – ТО «Соняшник» в особі Юрія Морщавки, Руслана Шаламова, Ігоря Помазана.
Щоразу рівень проведення науково-методичних зустрічей сягає все вище і вище, хоча він і так високий, предмет розмови стає все точнішим і точнішим, хоча він і так цікавий, а організація – все більш ефективною, хоча вона і так продуктивна. Здається, куди далі?
Дружнє коло однодумців, клопітка робота, позитивний настрій – ось, мабуть, і є запорука розвитку і організаторів, і учасників педагогічного зібрання, яке промайнуло під девізом «Немає меж розвитку!».

Немає коментарів:

Дописати коментар